Fibromyalgie Patienten Vereniging F.E.S. - Een goede start van de dag

de Nationale Vereniging voor fibromyalgie-patiënten

"Fibromyalgie en Samenleving"

Login leden

Lidnummer: Geboorte datum:   

Zoeken:

Een goede start van de dag

In het Multidisciplinair Programma Fibromyalgie (hierna MPF) dat ik sinds begin september volg, staat het vinden van de balans tussen ontspanning en inspanning centraal. Een hele opgave, heb ik zelf inmiddels ervaren, is het om je hier bewust van te worden.

Om te beginnen moesten we een hele week lang van uur tot uur de indeling van onze dagen bijhouden. Dat betekende voor mij dat ik wel even met de neus op de feiten werd gedrukt, want zoals velen van ons, doe ik veel te veel op een dag. Daarbij moesten we ook opschrijven of wat je deed inspannend of ontspannend was en zo kwam ik er ook achter dat er wel erg weinig rustmomenten in mijn week zaten.

De week erna werd dit geëvalueerd en moesten we gaan proberen invloed uit te oefenen op onze dagindeling door van te voren een planning te maken en weer daarna moesten we proberen minstens 3 ontspannende activiteiten (zowel actief als passief) in de week in te plannen en ook daadwerkelijk uit te voeren.

De reumaconsulenten, die het theoretische deel van het MPF verzorgen, waren natuurlijk allang op de hoogte van het feit dat dit ons behoorlijk veel energie zou gaan kosten en hadden ons dit dan ook al even letterlijk aan den lijve laten ondervinden. Ze gaven ons namelijk de volgende opdracht en misschien is het leuk als je het ook even probeert nu je dit leest: “Doe je armen over elkaar.” En toen we dat gedaan hadden zeiden ze: “Doe het nu nog eens, maar dan met je armen andersom.”

Heb je het geprobeerd?

Waarschijnlijk ben je erachter gekomen dat dit best lastig is, want als je eenmaal gewend bent om iets op een bepaalde manier te doen, kost het moeite om dit te veranderen. En misschien begrijp je nu hoe moeilijk het voor mij is om opeens alles op een andere wijze te gaan doen.

Ik vind het vooral moeilijk in combinatie met mijn werk. Er werd bijvoorbeeld vanuit het praktische deel van het MPF, waar we opbouwende bewegings- en ontspanningsoefeningen aangereikt krijgen, aangeraden om op het midden van de dag een half uur de tijd te nemen om te ontspannen, zodat je er daarna weer fit tegenaan kunt. Ik heb er serieus over gedacht om hier in mijn middagpauze mee aan de slag te gaan, maar door de beperkte tijd en ruimte in de school, is dit toch niet echt een optie voor mij.

Ik heb dit voorgelegd bij het MPF en na een kritische blik op mijn dagindeling, samen met de reumaconsulenten, kreeg ik de tip om wat meer tijd te nemen bij het opstaan, om mijn dag wat relaxter te starten. En daarnaast leek het misschien een goed idee om na mijn werk eerst even een rondje te gaan wandelen of fietsen om rustig over te gaan van de drukte op het werk naar thuis ontspannen in de avonduren. Een behoorlijke verandering, maar wel een stap die ik de komende tijd eens wil proberen te wagen om te zien of het me wat oplevert.

Zo zit de cursus vol eyeopeners, want hoewel ik wel bepaalde beelden had van wat ik op zou steken van het MPF, had ik niet verwacht te horen te krijgen dat ik moest gaan zorgen voor een goede start van de dag.

Andere verhalen van Wendy :

Delen